Themamiddag “Een nieuwe beweging in Autisme”
27 mei 2016
Social Stories
11 juli 2016

Waarom is een puzzelstukje het symbool voor autisme?

Vraag

 

Veel organisaties op het gebied van autisme maken gebruik van één of meerdere puzzelstukjes als logo. Waar komt dit gebruik vandaan?

Het puzzelstukje werd voor het eerst gebruikt als symbool voor autisme door de Britse organisatie National Autistic Society (NAS). Deze organisatie werd in 1962 opgericht door ouders die ontevreden waren over de zorg voor hun autistische kinderen. In die tijd werden mensen met autisme nog omschreven als geestelijk gehandicapt.

In april 1963 werd een logo voor de NAS geïntroduceerd. Het werd ontworpen door Gerald Gasson, zelf vader van autistisch kind, en lid van het bestuur van de NAS. Het logo bestond uit een puzzelstukje in groen en zwart, met daarop een huilend kind. Dit logo moest symboliseren dat autisme verbazingwekkende (puzzeling) conditie is, en dat mensen met autisme eronder lijden dat ze buiten de boot vallen. Het bestuur koos voor dit logo "omdat het niet leek op enig ander logo van een commerciële of liefdadigheidsorganisatie".

Het NAS was de eerste belangenorganisaties voor autisten in de wereld en voerde het logo tot 2002. Organisaties die na hen kwamen, namen het puzzelstukje over als symbool voor autisme. Zij gebruiken het puzzelstukje vaak in combinatie met de primaire en secundaire kleuren.

De Amerikaans organisatie Autism Society liet in 1999 een lint ontwerpen met gekleurde puzzelstukjes. Dit is sindsdien het symbool van autisme bewustwording (autism awareness). Het is een handelsmerk van Autism Society, maar zij geven andere non-profit organisaties toestemming het logo te gebruiken.

Conclusie

 
Het puzzelstukje is het internationale symbool voor autisme geworden, omdat het gebruik werd door een van de eerste autisme-organisaties. Het puzzelstukje moest symboliseren dat autisme een verbazingwekkende (puzzeling) conditie is. Ondanks jarenlang onderzoek wordt autisme vandaag de dag nog steeds als een "puzzel" of "raadsel" gezien.
 

Geef een reactie

Send this to a friend

Hoi, dit ken je de website Waarom is een puzzelstukje het symbool voor autisme?? Deze pagina lijkt me interessant voor jou: https://www.autismevriendelijknederland.nl/vragen/symbool-autisme/