Autisten zijn niet geschikt als partner
13 juni 2017
Wachttijden in de GGZ
14 juni 2017

Hoe maak ik een goede eerste indruk?

Vraag

 
Ik heb voor het eerst contact met anderen. Misschien met een werkgever. Misschien met een date. Misschien met de mensen in een groep. Ik weet dat eerste indrukken belangrijk zijn en daarom wil ik graag een goede indruk bij hen maken. Hoe doe ik dat?

Stap 1: de voorbereiding

nummer11
Ik begrijp het belang van het maken van een goede indruk
Eerste indrukken zijn belangrijk voor mij. Eerste indrukken blijven hangen en beïnvloeden wat anderen over mij denken en over mij besluiten. Ook al is de eerste indruk die ik maak gebaseerd op weinig of verkeerde informatie, anderen zien het toch als de werkelijkheid. En ook al komen mensen er later achter dat ik toch anders ben, de eerste indruk die ik maak blijft hangen en blijft het gedrag van de ander beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat ik een goede eerste indruk maak.
Ik ben me bewust van het risico op slechte eerste indrukken
Wanneer mensen zich een eerste indruk van mij vormen trekt informatie die opvalt meer aandacht. Bovendien geven mensen meer gewicht aan negatieve informatie dan aan positieve informatie. Negatieve indrukken over mij kunnen daarbij een besmettend effect hebben op positieve indrukken van mij. Door mijn autisme loop ik dus een verhoogd risico om een slechte eerste indruk te maken, ondanks al mijn positieve kanten.
Ik neem mij voor om een goede indruk te maken
Een goede goede eerste indruk is niet perse een accurate indruk, maar een positieve indruk. Bij eerste indrukken gaat het er niet om dat de ander mij ziet zoals ik ben. Dat komt later wel. Voor de eerste indruk is het alleen van belang dat de ander mij als een aardig persoon en aantrekkelijke kandidaat ziet. Daarom neem ik mij voor om zo nodig dingen te doen die ik normaal niet zou doen, alleen om een goede indruk te maken. Ik doe dat niet om de ander te misleiden of om mezelf beter voor te doen dan ik ben, maar om mezelf een eerlijke kans te geven.

Stap 2: de uitvoering

nummer22
Ik besteed aandacht aan mijn online contact
De eerste aanwijzingen over mijn geschiktheid komen niet altijd direct via een persoonlijke ontmoeting. In veel gevallen heb ik al eerder online contact met de ander. Bijvoorbeeld via een sollicitatiebrief of via chatberichtjes. Dit is het moment waarop anderen hun eerste indruk van mij maken en dit moment doet er toe. Hoewel de ander mij dan nog niet 'echt' ontmoet heeft krijgt de ander toch al wel een eerste indruk van mij. Daarom besteedt ik aandacht aan de tekst van mijn brief of mijn profiel. Voor zover het mogelijk is voor mij om een even goede indruk indruk te maken als niet-autisten is online contact mijn beste kans. Hier gaat het nog het meest over de inhoud. Hier heb ik nog weinig last van timingsproblemen of sociale angst, zoals ik dat in een telefoongesprek of persoonlijk gesprek misschien wel heb. Door er hier vast voor te zorgen dat de ander me aardig gaat vinden zal de ander me automatisch ook als aantrekkelijker beoordelen wanneer we elkaar persoonlijk ontmoeten.
Ik bedenk mij wat ik het beste kan doen met foto's
Voor veel mensen met autisme is een foto van zichzelf al een stukje informatie dat voor een negatieve eerste indruk zorgt. Iets in hun kleding, houding of gezichtsuitdrukking (of het gebrek daaraan) geeft anderen al de indruk dat er iets anders aan je is. Wanneer ik er okay of niet zo aantrekkelijk uitzie, beperk ik het gebruik van foto's of overweeg ik om een (semi-)professionele fotograaf foto's van mij te laten maken. Wanneer ik weet dat ik fysiek aantrekkelijk ben, is dit juist een kans voor mij. Ik voeg een foto toe aan mijn CV (ook als dat er voor de functie eigenlijk niet toe doet) en zorg dat er leuke foto's van mij op mijn (sociale media of dating) profiel staan.
Bij een sollicitatie bedenk ik me of ik wel of niet ga bellen
In vacatures wordt meestal een telefoonnummer gegeven dat je kunt bellen voor meer informatie. Wanneer ik een goede vraag heb is dit over het algemeen een goede manier om alvast contact te maken met de potentiële werkgever en meer te weten te komen over de functie of het bedrijf dan wat er in de vacature staat. Soms zeggen mensen dat je altijd moet bellen, maar als ik eigenlijk geen zinnige vraag heb kan ik het beter niet doen. Bellen heeft verder voordelen en risico's. Door op te bellen toon ik initiatief en zelfverzekerdheid (ook al heb ik dat normaal niet) en daarmee maak ik een goede indruk. Maar wanneer ik bel krijgt de ander ook een indruk van mijn telefoonmanieren en de vloeiendheid waarmee ik een gesprek kan voeren. Als ik daar niet zo goed in ben maak ik misschien een slechte indruk, maar door me goed voor te bereiden kan ik dat misschien voorkomen. Daarnaast loop ik het risico dat de ander er niet is en ik teruggebeld wordt. Dat kan ik voorkomen door mijn nummer af te schermen (anoniem bellen), een concreet tijdstip af te spreken om terug gebeld te worden of aan te geven zelf wel terug te bellen op het moment dat de persoon wel beschikbaar is.
Ik voer eventueel het telefoongesprek
Wanneer ik besloten heb om te gaan bellen bereid ik me eerst voor op mijn gesprek. Ik schrijf vast op wat ik graag wil vragen en programmeer het nummer vast in mijn telefoon. Ik ga in een rustige ruimte zitten, waar ik mijn aandacht op het gesprek kan richten zonder gestoord te worden door anderen of harde geluiden. Ik zet een glas water klaar, zodat ik wat kan drinken als mijn mond droog wordt. Ik oefen wat ik wil ga zeggen, totdat ik me redelijk comfortabel voel. Ik bel het nummer, groet degene die opneemt, noem mijn naam en zeg dat ik bel voor... (en noem de naam van de contactpersoon). Wanneer ik daar mee blijk te spreken of deze persoon te spreken krijg vraag ik 'bel ik gelegen?'. Als dat zo is, vertel ik dat ik bel over de vacature voor... (en noem de titel van de functie). Ik stel mijn vragen en luister naar het antwoord. Ik maak aantekening van het gesprek en vraag door op de informatie die ik krijg. Wanneer mijn vragen beantwoord zijn geef ik dat aan en bedank ik de ander voor zijn of haar tijd.
Ik besteed aandacht aan mijn uiterlijk
De meest zichtbare aanwijzing over wie ik ben komt van hoe ik er uitzie. Daarom besteed ik aandacht aan mijn uiterlijk wanneer ik op gesprek ga of een date heb. Ik trek nette en schone kleren aan, liever iets te netjes dan te alledaags. Ik scheer mijn gezicht, kam of borstel mijn haren en poets mijn schoenen en mijn bril. Misschien hou ik niet zo van knellende kleren, hakschoenen of deodorant. Als ik ze wel uit kan staan, draag ik ze voor deze keer toch. Alles voor de goede eerste indruk.
Ik ligt mijn gedrag toe
Tijdens de eerste ontmoeting vertoon ik misschien gedrag dat door de ander als bijzonder of negatief wordt opgevat. Voor zover ik me daar bewust van ben probeer ik steeds om dat gedrag toe te lichten.Misschien kan ik mijn gedrag niet beïnvloeden, maar wel hoe de ander mijn gedrag interpreteert.

Stap 3: de opvolging

nummer33
Ik maak gebruik van de goede indrukken die ik gemaakt heb
Mensen hebben de neiging om positieve gevoelens te ontwikkelen voor de mensen die ze vaak tegenkomen. Zelfs wanneer ik geen contact maak gaan andere mensen mij op den duur toch aardiger vinden, simpelweg omdat ik er elke week ben. In een groep kan ik daar gebruik van maken door eerst een paar keer alleen aanwezig te zijn en weinig of geen contact te maken en daarna pas meer contact te maken.

Conclusie

 
Ik doe mijn best om een goede indruk te maken. Ik haal mijn voordeel uit het feit dat eerste indrukken toch van invloed blijven, ook blijken ze later niet te kloppen. Hoe meer inhoudelijke en hoe minder visuele en auditieve informatie mensen vroeg in het contact over me krijgen, hoe beter de indruk, hoe groter mijn kans op een mogelijkheid voor later contact.
 

Geef een reactie

Send this to friend

Hoi, dit ken je de website Hoe maak ik een goede eerste indruk?? Deze pagina lijkt me interessant voor jou: https://www.autismevriendelijknederland.nl/vragen/hoe-maak-ik-een-goede-eerste-indruk/