Autisme als conditie waarvan herstel mogelijk is
27 april 2017
Autisten hebben een gebrek aan empathie
9 mei 2017

Toespraakje Radio 1

Inleiding

 
Hierbij de tekst van de korte toespraak die ik op 3 mei 2017 gehouden heb op Radio 1 in het programma De Optimist.
 
 

Sanne is autistisch. Jullie kennen Sanne niet, maar als ik zeg dat Sanne autistisch is, dan heb je waarschijnlijk toch gelijk een beeld van haar. Ze kan vast niet zo goed met mensen omgaan, een normaal gesprek voeren of voor zichzelf zorgen. En ze is zeker nog een kind, dat op het speciaal onderwijs zit.

Maar dat is een vrij eenzijdig beeld. Er zijn ook volwassenen met autisme, niet alle autisten hebben dezelfde beperkingen, en zelfs dan nog, is de wekelijkheid een stuk complexer dan zulke stereotypen. Want wat je wel of niet kan, hangt niet allen van jou af, maar ook van je omgeving.

Als je bijvoorbeeld in een café bent, met keiharde muziek aan, dan gaat communiceren nauwelijks meer. We zeggen dan niet: jij kunt niet zo goed communiceren hé. Nee, dan zeggen we: er staat keiharde muziek aan, logisch dat je zo niet goed kunt communiceren, maar loop even naar buiten en dan kun je het wél.

Zo is het ook bij Sanne. Als je bewust en actief rekening houdt met haar beperkingen, dan kan zij heel veel. Omdat wij optimisten zijn, willen wij het daar graag over hebben. Niet over allerlei stereotypen, maar over dingen die Sanne wel kan, in een samenleving die net een beetje meer is ingericht voor mensen zoals zij. Dat noemen we een 'autismevriendelijk Nederland'.

Nu, wat kunnen alle Nederlanders doen om ons land autismevriendelijker te maken? Ten eerste, ga er niet bij voorbaat al vanuit dat Sanne van alles niet kan, alleen omdat ze autistisch is, maar vraag haar wat ze wel en niet kan, en vooral: onder welke omstandigheden. Ten tweede, houdt bewust rekening met haar werkelijke behoeften.

Waarom is het belangrijk dat Nederland autismevriendelijk is? Omdat een autismevriendelijkheid Nederland niet alleen goed is voor autisten, maar ook voor veel andere medelanders. Stil zijn in de stiltecoupé, bijvoorbeeld, is niet alleen fijn voor Sanne, die overprikkelt is van de conferentie waar ze net is geweest, maar ook voor de student die morgen tentamen heeft, en de verzekeringsadviseur die graag een boek leest onderweg naar huis.

Zoals je ziet is een autismevriendelijkheid Nederland geen utopie, maar een concreet en vaak vrij eenvoudig te realiseren ideaal. Dat is ook de reden voor ons optimisme: we kunnen er samen iets aan doen. Doe je mee?

 

Geef een reactie

Send this to a friend

Hoi, dit ken je de website Toespraakje Radio 1? Deze pagina lijkt me interessant voor jou: https://www.autismevriendelijknederland.nl/uncategorized/toespraakje-radio-1/