Hoe maak ik iets moois van mijn sollicitatiegesprek?
6 december 2016
Autisme als zelfbeperkende vermijding van onplezierige prikkels
9 december 2016

Werkloosheid

Belang

 
Werk is een belangrijke factor in het welzijn van mensen, inclusief mensen met autisme. Sommigen lukt het om door compensatiestrategieën en de inzet van hun sterke kanten werk te vinden en zich staande te houden in hun werk, vaak totdat er iets mis gaat. Anderen lukt het nooit om werk te vinden, vrijwillig of betaald, vast of tijdelijk.
 

Waar gaat het over?

 
  • moeite met intreding op de arbeidsmarkt: wel afgestudeerd zijn, maar geen werk (op niveau) kunnen vinden
  • onderwerkzaamheid: wel werk hebben, maar onder het niveau dan men aankan of voor minder uren dan men wenst
  • arbeidsparticipatie: met een reguliere betaalde baan deelnemen aan het arbeidsproces
  • opgeven: wel graag willen werken, maar het zoeken naar werk opgegeven hebben, omdat men er het nut niet meer van inziet
  • ontslag: wel gewerkt hebben, wel in staat zijn om te werken en wel beschikbaar zijn voor werk, maar dit werk kwijt geraakt zijn en nog geen nieuw werk weer gevonden hebben
 

Hoe vaak komt het voor?

11%

percentage Nederlandse en Canadese volwassenen met autisme die werkzoekend is (2x zoveel is als gemiddeld)

25%

percentage volwassenen met autisme dat het zoeken naar werk heeft opgegeven

55%

percentage volwassenen met autisme dat niet deelneemt aan de arbeidsmarkt (3x zo veel als gemiddeld)

45%

percentage Amerikaanse en Canadese jong-volwassenen dat nooit enige vorm van vrijwillig of betaald werk heeft gehad

45%

percentage van de volwassene met autisme dat overgekwalificeerd is voor de functie die zij vervullen

35%

percentage Britse autisten dat nog steeds geen betaald werk vindt, ondanks intensieve arbeidsbemiddeling

35%

percentage autistische volwassen met regulier betaald werk

15%

percentage autistische volwassen met full-time betaald werk

Ervaringen van autisten

De meeste mensen vinden een baan via hun netwerk. Ik kan niet profiteren van een netwerk, want mijn netwerk is maar heel klein.
Ik heb geen idee meer in welke hoek ik het nog moet zoeken. Ik heb genoeg banen gehad, maar steeds val ik na korte tijd weer uit. Zo ging het heel vaak de afgelopen jaren. Het lukt wel, maar het kost ongelooflijk veel energie, en dat houd ik gewoon niet eindeloos vol. Als ik werk, kan ik verder niets meer, inclusief zorgen voor mezelf.
Ik ben op een geven moment vastgelopen in mijn werk en bleek autist te zijn. Ik dacht uiteindelijk wel weer aan het werk te komen, naar dat is tot nu toe nog steeds niet gelukt. Ik wil best werken, graag zelfs, maar dat gezoek naar werk levert mij alleen maar stress en teleurstelling op, geen werk. Ik heb al zoveel geprobeerd.
Ik ben wel in staat om te werken, maar sociaal onhandig en kan mezelf niet verkopen in sollicitaties. Ik ben niet arbeidsongeschikt, maar vooral arbeidsmarktongeschikt.
Ik wist al heel snel dat het mij de grootste moeite zou kosten om de arbeidsmarkt op te komen. Daarom hen ik op allerlei plekken steun gezegd en allerlei manieren geprobeerd. Maar uiteindelijk krijg ik altijd bij het stukje wat ik nu net zo moeilijk vind te horen, "ja, dat moet je zelf doen, daar kunnen wij je niet bij helpen." Maar ik kon dat dus niet. Wat voor andere mensen kennelijk geen punt is, was voor mij totaal ongrijpbaar. En tegen de tijd dat ik het door decennia extra levenservaring eindelijk begon door te krijgen was ik vanwege mijn leeftijd al weer te laat.
Ik wil al jaren dolgraag werk maken van mijn hobby, maar ik mis de financiële middelen en de handigheid om een eigen bedrijfje op te starten.

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In autismevriendelijk Nederland is op maat gemaakte arbeidshulpverlening beschikbaar voor autisten, met name voor autisten die geen verstandelijke beperking hebben, maar wel veel moeilijkheden in verbale en non-verbale communicatie, sociaal geaccepteerd gedrag, en omgang met sensorische overbelasting of onverwachte gebeurtenissen. Ook is er speciale aandacht voor autisten die hun school niet afgemaakt hebben.
 

Links

Geef een reactie

Send this to a friend

Hoi, dit ken je de website Werkloosheid? Deze pagina lijkt me interessant voor jou: https://www.autismevriendelijknederland.nl/bijverschijnselen/werkloosheid/