Schulden
25 mei 2017
Epilepsie
28 mei 2017

Seksualiteit

Belang

 
Zowel voor mannen als voor vrouwen met autisme is seksualiteit vaker problematisch dan voor niet-autistische volwassenen. Hoewel autistische mannen evenveel seksuele interesse hebben als niet-autistische hebben ze minder vaak een seksuele relatie en doen ze niet of pas op later leeftijd ervaring op met een seksuele partner dan niet-autistische mannen. Autistische vrouwen daarentegen lijken juist vaker seksuele ervaringen te hebben dan niet-autistische vrouwen, in elk geval wat betreft seksuele ervaringen die ongewenst zijn.
 

Waar gaat het over?

 
  • Seksuele interesse: het verlangen naar seksuele ervaringen en de motivatie om deze te bewerkstelligen
  • Seksueel debuut: de leeftijd waarop iemand voor de eerste keer een bepaald seksueel gedrag vertoont of een bepaalde seksuele ervaring heeft
  • Seksueel geweld: het hebben van seksuele ervaringen die gedwongen of ongewenst zijn
 

Hoe vaak komt het voor?

Sexualdesire
96%

van de Belgische mannen met autisme die in een instelling woont vertoont volgens hun verzorgers een seksuele interesse

Equality

autistische en niet-autistische jongens vertonen geen verschil in seksuele interesse en geen verschil in de leeftijd waarop ze beginnen met masturbatie en hun eerste orgamse ervaren

Sexualrelationship
40%

van de volwassenen met autisme heeft nog nooit een seksuele relatie gehad; jongere volwassenen vaker dan oudere

genderinequality
1x

zoveel autistische vrouwen als autistische mannen heeft een seksuele relatie gehad

Regret
41%

van de Nederlandse en Belgische jongens met autisme had na afloopt spijt van hun eerste keer seks

Sexualharrasment
70%

van de Canadese volwassenen met autisme rapporteert één of meerdere ervaringen van ongewenst seksueel contact

Rape
31%

van de Canadese volwassenen met autisme geeft aan verkracht te zijn

discrimination
3x

zoveeel autistische als niet-autistische mensen zijn slachtoffer van seksueel geweld

Ervaringen van autistische volwassenen

Ik vertelde een vriendin een keer dat ik al jaren geen seks had gehad en er erg mee zat. Daarna hadden we seks, maar hoe leuk het ook was, ik voelde me daarna erg alleen...
Veel mensen vinden mij een mooie vrouw en vooral toen ik jong was kreeg ik regelmatig ongewenste aandacht van mannen. Ik wist niet goed hoe ik daar mee om moest gaan en ben meerdere keren aangerand. Ik voelde me onveilig, geminacht en boos, maar kon die emoties niet goed verwerken. Ik werd er helemaal overstuur van. Lange tijd heb ik het maar weggestopt.
Ik heb een keer seks gehad met een vriendin waar ik verder niet verliefd op was en me verder niet toe aangetrokken voelde. Ik heb niet duidelijk gecommuniceerd dat ik geen seks wou. Ik wou eigenlijk stoppen, maar wou haar niet kwetsen dus ik was daar niet echt duidelijk over. Het voorval bezorgt me eigenlijk nog steeds emotionele problemen.
Ik heb één keer seks gehad. Ik geloof dat het uit medelijden was. Ik had er later eigenlijk spijt van. Het was toen ik 25 was.
Mijn eerste vriendje ging verder met mij dan ik wou. Hij was aardig in het begin van onze relatie en daarom geloofde ik hem toen hij zij dat het niet weer zou gebeuren. Met het gebeurde toch. Omdat ik het ergens ook wel lekker vond bleef ik toch bij hem, maar ik kreeg vaak last van stemmingswisselingen en heb het uiteindelijk toch uitgemaakt. Als ik hem nu weer zie wordt ik super angstig. Soms weet ik niet eens of hij het wel is of iemand die op hem lijkt. Ik weet niet wat ik moet doen. Ik heb mijn verhaal op een online forum geplaatst. Daar heb ik achteraf spijt van, maar ik weet niet hoe ik het kan verwijderen.
Ik ben een man van 21 en een maagd. Ik heb nog nooit een relatie gehad en ben bang dat ik het nooit zal hebben.
Ik hoorde er nooit echt bij op school, totdat ik in de pubertijd opeens interesse van jongens begon te krijgen. Ik was zo wanhopig op zoek naar vrienden en relaties dat ik daar maar al te graag op in ging. Gelukkig waren het niet alleen maar seksuele prooi-eters, maar ook de man met wie ik nu getrouwd ben.

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In een autismevriendelijk Nederland worden mensen met autisme weerbaar gemaakt tegen ongewenst seksueel gedrag van anderen en in staat gesteld om te doen wat in hun mogelijkheden ligt om te bevorderen dat zij seksuele ervaringen hebben die zij wensen en plezierig vinden. Hoewel seksuele voorlichting en assertiviteitstraining daarbij behulpzaam kunnen zijn, bestaat de beste bescherming en bevordering die zij kunnen hebben uit vriendschap: leeftijdsgenoten die zij kunnen vertrouwen en die hun welzijn voor ogen hebben.
 

Comments are closed.

Send this to a friend

Hoi, dit ken je de website Seksualiteit? Deze pagina lijkt me interessant voor jou: https://www.autismevriendelijknederland.nl/bijverschijnselen/seksualiteit/