Trauma
5 maart 2017
Suïcidaal gedrag
9 maart 2017

ADHD

Belang

 
ADHD symptomen als aandachtsgebrek, impulsiviteit en hyperactiviteit komen veel voor bij volwassenen met autisme en worden geassocieerd met een hogere mate van beperking dat alleen autisme.
 

Waar gaat het over?

 
  • Verhoogde afleidbaarheid: moeite om de aandacht aanhoudend te concentreren op niet-interessant gevonden activiteiten, vermijding van taken die langdurige aandacht vragen, dingen kwijt raken of vergeten te doen.
  • Verlaagde impulsbeheersing: moeite met beurt afwachten in een gesprek, doorpraten ook al luistert niemand meer.
  • Verhoogde motorisch activiteit: moeite met stilzitten, fysieke rusteloosheid.
 

Hoe vaak komt het voor?

50%

van de kinderen met ADHD behoud ook als volwassene een vorm van ADHD

2%

van de volwassenen in Nederland heeft ADHD

40%

van de volwassen met autisme kreeg eerder de diagnose ADHD

75%

van de patiënten met autisme voldoet aan een of meerdere diagnostische criteria voor ADHD

30%

van de autistische volwassenen heeft ook een vorm van ADHD

68%

van de volwassenen met autisme en ADHD heeft zowel last van afleidbaarheid als van impulsiviteit en/of hyperactiviteit

33%

van de volwassen met autisme en ADHD heeft alleen last van afleidbaarheid

Ervaringen van volwassenen met autisme

Ik heb autisme en ADHD, maar eerlijk gezegd kan ik beide diagnoses niet echt afzonderlijk waarnemen bij mezelf. Ze zijn zo nauw met elkaar verbonden dat ik het moeilijk vindt om te zeggen welke stoornis een bepaald symptoom veroorzaakt.
Ik ervaar voortdurend conflicten tussen mijn ADHD en autisme. Wanneer ik een speciale interesse in iets ontwikkel wil ik er graag alles over weten, maar zodra ik ergens over begin te lezen verlies ik mijn aandacht aan andere dingen. De speciale interesse knaagt aan mij, maar ik vind het moeilijk om mijn aandacht erbij te houden.
Het hebben van autisme en ADHD symptomen maakt mij er moe. Het vecht met elkaar in het hoofd. Daarnaast heb ik ook nog dyslexie. Bij elkaar een groot leerprobleem dus.
Ik heb autisme en ADHD. Sommige mensen met autisme - waaronder mijn partner - vinden mij te druk. We vullen elkaar daardoor wel aan. Ik stimuleer haar en zij remt mij af.

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In autismevriendelijk Nederland wordt onderzoek verricht naar de relatie tussen autisme en ADHD bij volwassenen en de betekenis hiervan voor behandeling.
 

Links

Geef een reactie

Send this to a friend

Hoi, dit ken je de website ADHD? Deze pagina lijkt me interessant voor jou: https://www.autismevriendelijknederland.nl/bijverschijnselen/adhd/