Autisme als aanhoudende opiumverslaving
30 november 2016
Critical Autism Studies
2 december 2016

Bioenergetische therapie

Belang

 
Bioenergetica is een vorm van lichaamsgerichte psychotherapie die werd ontwikkeld door de Amerikaanse psychiater Alexander Lowen. Diagnose en behandeling richten zich op patronen van chronische spierspanning als verdediging tegen onplezierige emoties.
 

Autismepaspoort

 
Naam behandeling Bioenergetische Therapie
Auteur Alexander Lowen
Beroep Volwassenenpsychiater
Instelling International Institute for Bioenergetic Analysis, New York
Nationaliteit Amerika
 

Kenmerken

1
Bioenergetische therapie is het proces van in contact komen met de behoeften en gevoelens van het lichaam. Het doel is het herwinnen van openheid voor het leven.
2
Bioenergetische oefeningen bestaan uit ademhalingsoefeningen, bewegingsoefeningen en expressieve oefeningen, zoals het voorover buigen van het bovenlichaam, ronddraaien van de heupen en het "wurgen" van een handdoek.
3
Bioenergetische therapie kan in groepsvorm gegeven worden. Basisoefeningen gericht op het herstel van de natuurlijke ademhaling, de beweeglijkheid van het lichaam en de expressie van emotie zijn geschikt voor groepen. Dergelijke oefening worden ook als huiswerk meegegeven.
4
Expressieve oefeningen die een intens effect bewerkstelligen worden beperkt tot individuele sessies, omdat ze de zorgvuldige en persoonlijke begeleiding van een therapeut vragen.
5
De therapie heeft geholpen wanneer chronische spierspanning is verminderd en opgesloten energie is bevrijdt. Dit blijkt uit toename van spontane emotionele expressie, zoals woede en verdriet.

Ontwikkeling

 • 1933Karakteranalyse

  De Oostenrijkse psychoanalist Wilhelm Reich publiceert zijn belangrijkste werk Charakteranalyse: Technik und Grundlagen - in 1946 in het Engels uitgegeven als Character Analysis. Volgens Reich vormen mensen een "harnas" of "pantser" als verdediging tegen vroegere trauma's. Dit pantser bestaat niet alleen uit cognitieve verdedigingen, zoals ontkenning of projectie, maar ook uit somatische verdedigingen, die gevormd worden door chronische spierspanning.
 • 1935Vegetotherapie

  In het artikel Psychischer Contact und vegetatieve Strömung (opgenomen in de Engelse vertaling van Charakteranalyse) introduceert Reich de "Vegetotherapie" als methode om de afgesloten of in het verkeerde kanaal belande levensenergie van de patiënt weer goed te laten stromen door de patiënt te laten ademhalen, op de bank te laten slaan of te laten bijten in een zacht object. Reich ontleent de term aan de benaming van het autonome of "vegetatieve" zenuwstelsel, het deel van het zenuwstelsel dat de vitale functies, waarover we geen bewuste controle hebben, reguleert (hartslag, spijsvertering, etc.)
 • 1967De ontkenning van het lichaam

  In zijn eerste boek De ontkenning van het lichaam beschrijft de Amerikaanse psychiater Alexander Lowen hoe veel mensen de behoeften en gevoelens van hun eigen lichaam ontkennen.
 • 1972Depressie en het lichaam

  In het boek Depressie en het lichaam: de biologische basis van vertrouwen en werkelijkheid stelt Lowen dat de lichamelijke basis van depressie bestaat uit de afwezigheid van emotionele expressie. Behandeling van depressie vraagt daarom om vermindering van de neiging om onplezierige gevoelens te onderdrukken en oefening in het uiten van emoties door te huilen, schreeuwen of slaan.
 • 1975Bioenergetica

  In het boek Bioenergetica legt Lowen de principes van deze therapievorm uit.
 • 1980De angst voor het leven

  In het boek De angst voor het leven stelt Lowen dat het veranderen van gedachten niet voldoende is voor het veranderen van gedrag. Cognitieve gedragstherapie helpt mensen wel om zich bewust te worden van hun gedachten en gedrag, maar weten dat je het doet is niet genoeg om je gedrag te veranderen. Daarvoor moet je de emoties die de gedachten en het gedrag aandrijven veranderen.
 • 1997Analyse van behandelingsgegevens

  De Zwitserse psycholoog Urs Gerhard doet onderzoek naar de effecten van bioenergetische-analytische therapie (BAT) en concludeert op basis van literatuurstudie dat deze vorm van therapie inmiddels bij vele therapeuten en cliënten bekend staat als een effectieve behandeling van emotionele en lichamelijke problemen, maar dat er nog geen empirisch onderzoek naar verricht is. Op basis van een analyse van de gegevens over 309 bioenergetische behandelingen concludeert Gerhard dat BAT het meest effectief is bij depressie, angststoornissen en psycho-somatische stoornissen.
 • 2001Gevalstudies

  In het boek Childhood Psychotherapy: A Bioenergetic Approach beschrijft de Noorse kinderpsychiater Arnt Halsen gevalstudies van toepassing van bioenergetische oefening bij autistische kinderen. Halsen rapporteert verbetering in de integratie van emoties, de expressie van woede en de waarneming van het eigen lichaam.
 • 2006Emperisch onderzoek

  Duitse en Oostenrijkse onderzoekers doen experimenteel onderzoek naar de effectiviteit van bioenergetische oefeningen in de behandeling van Turkse immigranten met aanhoudende lichamelijke klachten, waarvan vermoed wordt dat ze veroorzaakt worden door het inhouden van negatieve emoties. Gedurende een periode van 6 weken doen zij twee keer per week een uur lang oefening gericht op aarding, ademhaling, het uiten van woede en expressie door stemgebruik. Dit resulteert in een afname in lichamelijke klachten, woede en de neiging om woede naar binnen te richten en in een toename van spontane emotionele expressie.

Auteur

Alexander Lowen (1910 - 2008) was een Amerikaanse psychiater die de bioenergetische therapie ontwikkelde, een vorm van lichaamsgerichte psychotherapie gebaseerd op het werk van Wilhelm Reich. Hij was de oprichter en directeur van de International Institute for Bioenergetic Analysis in New York. Lowen was zelf door Willem Reich behandeld voor een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In autismevriendelijk Nederland worden volwassenen met autisme ondersteund met bioenergetische oefeningen als non-verbale, lichaamsgerichte vorm van behandeling. Met name bij spierspanningsklachten (hoofdpijn, stijve ledematen, seksuele disfunctie) en problemen met de spontane emotionele expressie (internalisatie van woede, onderdrukking van verdriet) kan bioenergetische therapie effectief zijn.
 

Comments are closed.

Send this to friend

Hoi, dit ken je de website Bioenergetische therapie? Deze pagina lijkt me interessant voor jou: https://www.autismevriendelijknederland.nl/behandelingen/bioenergetische-therapie/