Mindfulness bij volwassenen met autisme
17 september 2016
Rain Man
18 september 2016

Hoeveel mensen vallen in het autistische spectrum?

Vraag

 
Hoeveel mensen hebben autisme? Deze vraag is niet te beantwoorden zonder hem eerst preciezer te maken. Er moet onderscheid worden gemaakt tussen mensen die een officiële autismediagnose hebben en mensen die wel autistisch zijn maar geen autismediagnose hebben. Om precies te zijn gaat het dus om de vraag: hoeveel mensen in Nederland hebben een al dan niet gediagnosticeerde vorm van autisme?

Er zijn geen precieze cijfers over hoeveel mensen in Nederland in het autistische spectrum vallen. Wel is er hier veel internationaal onderzoek naar gedaan. Omdat dit cijfer niet wordt beïnvloedt door factoren die erg verschillen tussen landen mogen we aannemen dat dit in Nederland hetzelfde zal zijn.

Volgens een internationale meta-review uit 2016 komt autisme voor bij 0,66% van de bevolking. Dat is 1 op de 152 mensen (zie afbeelding), en 6.6 op elke 1000 mensen. Deze review laat geen toename zien in het percentage autismediagnoses.

Volgens de Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC is het aantal mensen met een autismediagnose in de afgelopen jaren wel toegenomen. Zij monitoren hoe vaak 8-jarigen een diagnose in het autistische spectrum krijgen. In 2000 en 2002 was dit inderdaad nog bij 1 op de 152 kinderen. Maar in de laatste cijfers, uit 2012, is dit toegenomen tot 1 op 68 (1,46%).

Conclusie

 
Uit onderzoek blijkt dat internationaal 1 op de 152 mensen een autismediagnose heeft. We nemen aan dat dit ook voor Nederland geldt. Maar niet iedereen die autistisch is, heeft ook een officiële autismediagnose. Hoeveel mensen in Nederland in het autistisch spectrum vallen is dus niet precies te zeggen.
 

Geef een reactie