Aspergirls

Boek met verhalen van en advies voor vrouwen met Asperger.

Belang

 
Op basis van haar eigen ervaringen en gesprekken met meer dan 35 vrouwen met Asperger bespreekt de Amerikaanse Jazz zanger Rudy Simone alle aspecten van het leven met Asperger.
 

Inhoud

Op basis van haar eigen ervaringen en van gesprekken met meer dan 35 vrouwen met Asperger bespreekt Rudy Simone alle aspecten van het leven van meisjes en vrouwen in het autistisch spectrum.

In elk hoofdstuk beschrijft ze de problemen die Aspergirls ondervinden en geeft ze advies voor Aspergirl, ouders en partners. Bij de beschrijvingen zijn steeds korte citaten opgenomen van de vrouwen die Rudy geïnterviewd heeft.

Het boek bevat ook een lijst met kenmerken van Asperger bij vrouwen (die ook op haar website te vinden is) en een lijst met verschillen tussen mannen en vrouwen met Asperger.

  • Autistische passies
  • Overprikkeling
  • Autistisch gedrag
  • Puberteit
  • Studeren
  • Werk
  • Vriendschap
  • Seks en relaties
  • Moederen met autisme
  • Diagnose
  • Depressie
  • Maag- en darmproblemen
  • Ouder worden

Beoordeling door lezers

Auteur

Rudy Simone (1964) is een Amerikaanse Jazz zanger, cabaretier en auteur van boeken over Asperger Syndroom. Ze gaf lange tijd lezingen over Asperger en trainde medewerkers van autismecentra. Tegenwoordig houdt ze zich weer meer bezig met haar muziek.
 

Achtergrond

Hoe raakte Rudy betrokken bij autisme?
"Ik had een relatie met een man die behoorlijk onbegrijpelijk gedrag vertoonde. Een familielid zij tegen me dat hij dacht dat mijn vriend een milde vorm van autisme had, waarna ik wat onderzoek deed. Alles wat ik over Asperger en relaties met een man met Asperger las paste precies bij mijn vriend en mijn relatie. Ik begon toen een ontdekkingsreis naar de wereld van Asperger en werd me langzamerhand bewust dat ik zelf ook in het spectrum viel."
Heeft Rudy een autismediagnose?
"Aanvankelijk moest ik mezelf diagnostiseren. Ik heb contact opgenomen met verschillende psychiaters, maar ik kon geen een vinden die mij geloofde. Uiteindelijk is het me toch gelukt om de diagnose officieel bevestigd te krijgen."
Wat is autisme voor Rudy?
"De crux van Asperger syndroom is dat onze uitdagingen heel werkelijk zijn, maar niet altijd duidelijk zichtbaar voor anderen. Of het nu gaat om een baan behouden, een gesprek volhouden of een vriendschap ontwikkelen, we hebben moeite met dergelijke gewone, dagelijkse dingen. Maar we zien er "normaal" uit en zijn vaak heel slim. Daarom worden ons gedrag en onze uitdagingen niet begrepen. [...] Ik zie Asperger niet als een onvermogen (dis-ability). Het is een andervermogen (dif-ability). Op sommige gebieden kunnen we het beter, op andere gebieden kunnen we het gewoon niet. Ik zou me minder vreemd voelen als iedereen in het spectrum zou vallen, maar ik zou nog steeds veel sensorische issues hebben."
Wat is autismevriendelijkheid voor Rudy?
Wat autismevriendelijkheid voor Rudy is wordt duidelijk uit haar advies voor anderen (ouders): "Prijs een Aspergirl om haar passies en moedig ze aan. Bescherm haar tegen pesten. Vermijdt plaatsen en bronnen die haar overspoelen met prikkels die ze niet allemaal tegelijk kan verwerken en zoek plaatsen op die visueel en auditief rustgevend zijn, zoals de zee, het park of het bos. Probeer uit te vinden wat haar boos of angstig maakt en wat haar kan helpen om weer rustig te worden. Vraag je ook af wat je zelf doet om haar van streek te maken. Respecteer haar behoefte aan alleen-zijn, maar laat tegelijkertijd weten dat je er voor haar bent als ze je nodig heeft. Kom als het nodig is voor haar op. Laat haar zelf controle houden over haar leven. Stimuleer activiteiten waar ze plezier in heeft. Leer meer over autisme. Doe je best om haar te leren kennen, haar voorkeuren en afkeuren."
Hoe kwam Rudy tot het schrijven van dit boek?
"Na mijn diagnose werd Asperger een obsessie van me waar ik de hele tijd mee bezig was. Ik begon mijn website als een hulpmiddel voor mensen met Asperger. Ik interviewde mensen met wie ik in contact kwam via mijn website en YouTube video's en stelde hen vragen over hun relaties. Zo kwam ik tot mijn eerste boek. Terwijl ik daar mee bezig was hoorde ik over hun problemen met werkloosheid. Zo begon ik mijn tweede boek. Ik ontdekte dat er ook veel vrouwen waren die problemen hadden en dat er maar heel weinig informatie over autisme bij vrouwen was. Zo kwam ik tot dit boek. Het is dus alweer mijn derde boek."
Waarom schreef Rudy dit boek?
"Mijn eerste hoop voor dit boek is dat andere Aspergirls zich erdoor bevestigd voelen en zich realiseren dat ze veel voldoening kunnen vinden in hun leven ook al vallen ze in het spectrum. De meeste van ons hebben behoorlijk wat schaamtegevoelens, maar we mogen ons juist trots voelen op de voordelen van Asperger. Mijn tweede hoop is om Aspergirls te helpen om depressie te bestrijden; wat ik geleerd heb is dat dit onze grootste vijand is. Wat het zo moeilijk maakt is dat depressie een onzichtbare, verborgen vijand is - het besluipt ons en houdt ons gevangen. Mijn derde hoop is dat het beroepsbeoefenaars helpt om de kenmerken van Asperger Syndroom in vrouwen te herkennen. Om onderweg, en bij voorkeur voordat het begint, het lange en onproductieve pad van misdiagnose te stoppen. Misdiagnose verspilt van beide kanten veel tijd en energie."

Betekenis voor autismevriendelijk Nederland

 
In autismevriendelijk Nederland hebben meisjes en vrouwen met een vermoeden van autisme, een pas gestelde autismediagnose of een langere bekendheid met autisme toegang tot ervaringsverhalen en praktisch advies die zowel aansluiten bij hun gender, leeftijd en seksuele geaardheid als bij de 'autismefase' waarin zij zich bevinden. Zij voelen zich gesteund door de herkenning en erkenning die ze hierin vinden. Het helpt hen de dingen die mis gingen te verwerken, de dingen die ze niet kunnen veranderen te accepteren en de dingen die ze wel kunnen veranderen toe te gaan passen. Ook voor mensen om hen heen is informatie beschikbaar waarin zij de betreffende vrouwspersoon herkennen en waarmee ze handvaten krijgen toegereikt om zich beter aan haar aan te passen.
 

Comments are closed.